A Ciencia en Galicia

Mellora xenética do castaño para obter plantas resistentes a tinta e o cancro
María Elena Corredoira Castro / Ana María Vieitez Martín
(Instituto de Investigacións Agrobiolóxicas de Galicia, CSIC)
Obtivéronse liñas embrioxénicas a partir de cortes de follas de brotes cultivados in vitro. Nestas liñas sobreexpresáronse os xenes CsTL1, que codifican unha proteína tipo...
Identificación automática por RMN das uvas de orixen en viños brancos de Galicia con DOP
Manuel Martin Pastor, Técnico Superior de Investigación, Unidade RMN / Ricardo Riguera Vega, Catedrático de Química Orgánica
(Universidade de Santiago)
Para o análise dos viños é suficiente a realización dun só espectro de RMN protónico sobre un volume de 0,5 ml de viño e a súa posterior comparación automática cunha base...
Tests clínicos de diagnóstico no Síndrome de Ollo Seco (SOS): obxectivación e validación
Mª Jesús Giraldez Fernandez, Carlos García Resúa, Hugo Pena Verdeal, Mercedea Miñones Conde y Eva Yebra-Pimentel Vilar
(Universidade de Santiago de Compostela)
O Síndrome de Ollo Seco (SOS) éunha enfermidade da superficie ocular cuxa prevalencia aumentou moito nos últimos años, para afectar a un 10-35% da poboación. Os tests...
Causas e consecuencias das invasions biolóxicas: O caso do vinagrillo (Oxalis pes-caprae)
Grupo de Ecoloxía e Evolución -Divulgare /Luis Navarro
(Universidade de Vigo)
Las invasiones biológicas son una de las principales amenazas a las que se enfrentan los ecosistemas en la actualidad. Sus efectos se pueden manifestar en muchos sentidos....
Ecoloxía e evolución de polimorfismos florais
Grupo de Ecoloxía e Evolución -Divulgare /Luis Navarro
(Universidade de Vigo)
En 1830, John Henslow introduciu ao seu discípulo Charles Darwin no fascinante mundo dos polimorfismos florais. Concretamente presentoulle o caso dalgunhas especies de...
Obtención de produtos reestruturados a partir de peixe picado e glucomanano
Beatriz Solo-de- Zaldívar1, Beatriz Herranz1, Clara A. Tovar2 y Javier Borderias1.
(1 Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición, ICTAN (CSIC)-Madrid. 2 Facultad de Ciencias de Orense.)
Preséntase un novo produto, rico en proteína de peixe, sensorialmente moi aceptable. Este estudo constituiría unha boa opción para responder á forte demanda de peixe e...
Aumento do tempo de vida útil dos alimentos envasados
Grupo de Polímeros / Luís Fernando Barral Losada
(Universidade da Coruña)
En films comerciais de polipropileno utilizados en envases de alimentos, modificouse a actividade antioxidante para conseguir aumentar o tempo de vida útil dos alimentos...
Rede Galega de Investigación sobre o Cancro Colorrectal (REGICC)
RNASA-IMEDIR, Grupo de Medicina Xenómica USC, Grupo de Biomarcadores Moleculares UVI, Grupo de Bioloxía do Linfocito USC, etc.
(UDC, Red Hospitalaria SERGAS, IMQ San Rafael, Centro Oncológico Galicia, Fundación Pública Gallega Medicina Genómica, AECC, CSIC)
Trátase dunha rede multidisciplinar formada por máis de 148 profesionais de distintos centros de investigación, cunha maioría de grupos clínicos, varios centros que...
Efecto da Inxestión de Alimento na Composición Microbiolóxica e Glucídica do Mucus Cutáneo dos Salmónidos
Maruxa Álvarez e Andrea Landeira-Dabarca. En colaboración con Carmen Sieiro e Pilar Molist
( Grupo de Ecoloxía Evolutiva e da Conservación, UVigo. Col., Área de Microbioloxía e Histoloxía, Universidade de Vigo)
A capa mucosa que rodea a pel dos peixes constitúe a primeira barreira contra patóxenos e infeccións. Este mucus está composto por unha serie de glicoproteínas que son...
A mimosa altera as condicións do solo
Grupo de ecofisioloxía vexetal: plantas invasoras
(Facultade de Bioloxía - Universidade de Vigo)
Un resultado fundamental da invasión vexetal é o impacto nas comunidades microbianas do solo e parámetros químicos. Estudamos o impacto de Acacia dealbata en solos de...
A extracción da invasora Carpobrotus edulis é suficiente para restaurar as dunas costeiras?
Grupo de ecofisioloxía vexetal: plantas invasoras
(Facultade de Bioloxía - Universidade de Vigo)
Ten Carpobrotus edulis un impacto sobre as plantas nativas? Como afecta ás poboacións nativas o efecto residual de C. edulis? Co fin de responder a estas preguntas,...